9 Σεπ 2009

Πορεία 5/9, Συνέλευση 4/9 Θεσσαλονίκη



Το Σάββατο 5/9/2009 εκπαιδευτικοί (προσωρινά άνεργοι και σε λίγο καιρό ωρομίσθιοι -και πάλι- οι περισσότεροι από αυτούς) όλων των ειδικοτήτων, από τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και περιοχές της Μακεδονίας συναντήθηκαν και διαδηλώσαν ενάντια στο καθεστώς της ωρομισθίας. Ανάμεσά τους μέλη της "πρωτοβουλίας ωρομισθίων εκπαιδευτικών αβθμιας, βθμιας" και του "συντονιστικού ωρομισθίων εκπαιδευτικών" που από το Μάρτη έχουν ξεκινήσει ένα συνεχή και σταθερό αγώνα ενάντια σε αυτό το απαράδεκτο καθεστώς.

Παρόλο που η χρονική περίοδος ήταν δύσκολη, καθώς πολλοί ακόμη δεν βρίσκονται "στις θέσεις τους", αλλά και πολλοί λείπαν από τη Θεσσαλονίκη το μπλοκ συγκέντρωσε αρκετές δεκάδες ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς.

Εκπαιδευτικούς που παρόλο που είναι άνεργοι αυτή τη στιγμή, ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΟΤΙ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ, ΣΕ 1 ή 2 ή 3 ΜΉΝΕΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΕΣΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ (γύρω στις 14000 ωρομίσθιους) ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΓΙΑ 350€/ΜΗΝΑ, ΜΕ ΜΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΜΕ ΜΙΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΜΙΣΗ ΖΩΗ.

ΠΛΕΟΝ ΟΜΩΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΔΕ ΓΥΡΙΖΕΙ ΠΙΣΩ

ΟΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ. ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΑΣ



Η πορεία της γσεε και των εργατικών σωματείων στη ΔΕΘ, όπου συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί, δεν είχε ιδιαίτερο παλμό. Ωστόσο, το μπλοκ των ωρομισθίων, μαζί με ένα-δυο ακόμη μπλοκ εκπαιδευτικών, ξεχώρισε, καθώς σε όλη τη διάρκεια της πορείας οι διαδηλωτές δεν σταμάτησαν να φωνάζουν συνθήματα. Επίσης, μοιράστηκε το ψήφισμα σε εκατοντάδες διερχόμενους πολίτες, καθώς και άλλους εργαζόμενους που συμμετείχαν στην πορεία.

Μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν:

"Η ωρομισθία είναι κοροϊδία, μερική ασφάλιση απλήρωτη εργασία"

"Μισή δουλειά, μισή ζωή, η ωρομισθία να καταργηθεί"

"Με την ωρομισθία δε χτίζονται σχολεία, τα παιδιά αξίζουν καλύτερη παιδεία"

"Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών, όχι στην παιδεία των περικοπών"

"Η ωρομισθία είναι πανδημία, θάνατο θα φέρει σε όλη την παιδεία"




Επίσης, υπήρχαν πολλά πλακάτ που ανέγραφαν συνθήματα και μάσκες που φορούσαν πολλοί από τους διαδηλωτές θέλοντας να προφυλαχθούν από τον "ιό της ωρομισθίας". Πλακάτ, όπως: "Κατάργηση της ωρομισθίας", "Η διδασκαλία είναι λειτούργημα, η ωρομισθία κακούργημα", "Προσοχή ιός της ωρομισθίας" κ.α.



ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ:

Την προηγούμενη μέρα, πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συνέλευση της "πρωτοβουλίας ωρομισθίων εκπαιδευτικών αβθμιας, βθμιας". Αρκετός κόσμος και ανάμεσά τους και ωρομίσθιοι από την Αθήνα αποφάσισαν ένα δυναμικό ξεκίνημα τη νέα σχολική χρονιά και συνεχή αγώνα σε όλα τα επίπεδα.
Θέληση όλων είναι η μαζικοποίηση του αγώνα για την κατάργηση της ωρομισθίας σε όλες τις περιοχές της χώρας και αποφασιστικές κινήσεις για πολλές μικρές νίκες, όπως:
- Άμεση πρόσληψη όλων από την αρχή της χρονιάς
- Σημαντική αύξηση της ωριαίας αποζημίωσης
- Κατάργηση τιυ ασυμβίβαστου για την εργασία σε φροντιστήρια - ωδεία
- Περισσότερα δικαιώματα σε άδειες, οδοιπορικά, πληρωμή στις αργίες κ.α.
- Απαλλαγή από τις εξωδιδακτικές εργασίες ή πληρωμή για αυτές όπως ορίζει η σύμβαση που υπογράφουν οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί




Αυτά και άλλα είναι μικροί στόχοι μπροστά στον τελικό που είναι η κατάργηση της ωρομισθίας, όμως με τις κινήσεις που θα γίνουν και την αποφασιστικότητα που επιδεικνύουν όλοι οι συνάδερφοι που συμμετέχουν ως τώρα και αυτοί που σύντομα θα αγωνίζονται μαζί μπορούν να κατακτηθούν.



Δεν υπάρχουν σχόλια: