23 Φεβ 2010

24 ΦΛΕΒΑΡΗ: ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ - ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ

Η οργάνωση ενός επίσημου δείπνου με μενού: πατατάκια, θα μας ακουγόταν αστεία. Αναρωτιέται κανείς γιατί δε γελάμε όταν ακούμε ότι το δημόσιο σχολείο καλύπτει το 30% των αναγκών του με ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς.

Την ίδια στιγμή που οι κυβερνώντες (πρώην και νυν) περιγράφουν ένα «νέο» σχολείο με σύγχρονη παιδαγωγική προσέγγιση, σούπερ αναλυτικά προγράμματα και βιβλία, προσαρμοσμένα στις ανάγκες του μαθητή, επιλέγουν τη λειτουργία του με καθηγητές – πυροτεχνήματα που εμφανίζονται 2-3 φορές την εβδομάδα για ελάχιστες ώρες.

Το γεγονός ότι στο σχολείο υπάρχει ανάγκη για ανθρώπους που έχοντας λυμένο το ζήτημα της επιβίωσης, θα μπορούν να αφιερωθούν στο εκπαιδευτικό τους έργο, θα έχουν καθημερινή παρουσία και χρόνο πέρα από των διδακτικών ωρών τους, για να αναπτύξουν ουσιαστικές σχέσεις με τους μαθητές, δ ε ν τ ο υ ς α φ ο ρ ά.
Γιατί οι κυβερνώντες απλά νοικοκυρεύουν και κάνουν «οικονομία» όπως σε ένα καθωσπρέπει νοικοκυριό! Και καθώς πρέπει να καλύψουν υποτυπωδώς το εκπαιδευτικό έργο, φροντίζουν να εξασφαλίσουν μία ποσότητα «περαστικών» καθηγητών και δασκάλων.

Αυτοί οι περαστικοί είμαστε εμείς οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, που από το 2002 που καθιερώθηκε ο θεσμός της ωρομισθίας , δουλεύουμε με το εξής καθεστώς:
- Η αποζημίωση μας είναι 8 ευρώ την ώρα για 12 ώρες την εβδομάδα, ως μέγιστο αριθμό ωρών. Το πολύ δηλαδή 380 ευρώ το μήνα, ενώ την ίδια στιγμή υπογράφουμε συμβάσεις που μας απαγορεύουν να εργαζόμαστε οπουδήποτε αλλού στην εκπαίδευση.
- Συνολικά οι 12 ώρες μοιράζονται σε 2,3 ως και 5 σχολεία, κάτι που μας αναγκάζει σε πολλές μετακινήσεις (μέσα στην πόλη αλλά πολλές φορές σε διαφορετικά χωριά και νομούς την ίδια μέρα) με μεγάλη πίεση χρόνου.
- Οι πληρωμές μας καθυστερούν 3-5 μήνες το λιγότερο.
- Δουλεύουμε με ολιγόμηνες συμβάσεις. Προσλαμβανόμαστε σίγουρα όχι στην αρχή της χρονιάς και απολυόμαστε κάθε χρόνο στις 15 Ιουνίου.( στην καλύτερη περίπτωση , αφού φέτος απέλυσαν σε ελάχιστο χρόνο ωρομίσθιους όταν επέστρεψαν οι μόνιμοι συνάδελφοι στη θέση τους).Τους υπόλοιπους μήνες εντασσόμαστε στο ταμείο ανεργίας, χωρίς όμως οι περισσότεροι να μπορούμε να πάρουμε το επίδομα , γιατί δεν καταφέρνουμε ως τότε να συγκεντρώσουμε τα απαιτούμενα ένσημα…
- Έχουμε υποχρεώσεις αλλά όχι και δικαιώματα. Κι αν καμιά φορά τολμάμε να διαμαρτυρηθούμε, η απάντηση είναι πάντα κυνική: «εσείς το διαλέξατε». Μόνο που οι επιλογές μας είναι οι εξής δύο: ή ωρομίσθιος ή έξω από την εκπαίδευση.
Και όλα αυτά τα δεχόμασταν, γιατί όντας ο καθένας μόνος του, χτίζαμε το μέλλον μας μοριάκι-μοριάκι προσέχοντας πόσο ψηλότερο πύργο έχουν χτίσει οι υπόλοιποι του «είδους» μας.

ΩΣ ΠΟΤΕ ?
Αλλά από ότι φαίνεται τα πράγματα μπορούν να γίνουν και χειρότερα, αφού παράλληλα με το δικό μας μέλλον, το υπουργείο παιδείας χτίζει ( γκρεμίζει!) και το μέλλον της εκπαίδευσης,
δ ι ε υ ρ ύ ν ω ν τ α ς την ω ρ ο μ ι σ θ ί α και μ ε ι ώ ν ο ν τ α ς τους δ ι ο ρ ι σ μ ο ύ ς μόνιμων και αναπληρωτών κατά 70% από τη νέα χρονιά. Από την άλλη καταργεί την προϋπηρεσία – καρότο, δηλαδή τους κόπους ετών των ωρομισθίων


Αυτό είναι λοιπόν το νοικοκυριό. Μόνο που το νοικοκύρεμα βρήκε τα σχολεία μήνα Γέναρη με κενές θέσεις εκπαιδευτικών παρά τις στρατιές αδιόριστων εκπαιδευτικών…

Απέναντι σε όλα αυτά, εμείς οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί έχουμε οργανωθεί συλλογικά
σε όλη την Ελλάδα κ α ι λ έ μ ε ό χ ι.

Η ποιότητα της εκπαίδευσης δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Καμία περικοπή στις δαπάνες για την παιδεία δε θα περάσει. Καμία κρίση της οικονομίας δεν είναι πάνω από τις ανάγκες για εκπαίδευση των πολιτών

Δεν θα περιμένουμε ατάραχοι τη διάλυση της εκπαίδευσης, ούτε θα περιμένουμε να «βολευτούμε». Γι’ αυτό δε θα δεχτούμε τίποτα λιγότερο από ένα αξιοπρεπές δημόσιο σχολείο με μόνιμους δασκάλους-καθηγητές με όρεξη για την εκπαίδευση και προσφορά στους μαθητές.

Εντείνουμε τον αγώνα με πορείες, συνελεύσεις, κινητοποιήσεις και είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε σε α π ε ρ γ ί α δ ι α ρ κ ε ί α ς μέχρι:

- να Κ α τ α ρ γ η θ ε ί η Ω ρ ο μ ι σ θ ί α
- να μην περάσουν οι αλλαγές στον τρόπο πρόσληψης των εκπαιδευτικών
- να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των σχολείων με Μόνιμους Εκπαιδευτικούς
- να λειτουργήσει ουσιαστικά το ολοήμερο σχολείο (δημοτικό , γυμνάσιο , λύκειο) που θα συνδυάζει τη μάθηση με τη δημιουργικότητα
- να υπάρξουν λειτουργικά τμήματα με μέγιστο αριθμό 20 μαθητές.
- να υπάρχει εκπαιδευτικός για κάθε γνωστικό αντικείμενο και όχι εκπαιδευτικοί πασπαρτού
- να γίνει γενναία αύξηση των δαπανών για την παιδεία


Μαζί με όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα και τους ελαστικά απασχολούμενους
• ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΟΛΟΙ την Τετάρτη 24 ΦΛΕΒΑΡΗ
Προσυγκέντρωση 9:30πμ στην Καμάρα
Συγκέντρωση και πορεία 10πμ από το Εργατικό Κέντρο Θεσ/νικης
• Αμέσως μετά Ανοιχτή Συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (Ολύμπου με Αριστοτέλους)


Π Ρ Ω Τ Ο Β Ο Υ Λ Ι Α Ω Ρ Ο Μ Ι Σ Θ Ι Ω Ν E Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι Κ Ω Ν
Επικοινωνία:
www.oromisthioi.gr , http://oromisthioi.blogspot.com/
http://www.facebook.com/group.php?gid=71634619208#/group.php?gid=71634619208
e-mail: oromisthios@gmail.com
Τηλέφωνα.: 6945996249, 6977450543, 6974595897, 6971568309, 6932525200, 6977040779,

Δεν υπάρχουν σχόλια: