18 Ιαν 2010

Πανελλαδική κινητοποίηση 23/01


ΣΑΒΒΑΤΟ 23/01/2010 ΗΜΕΡΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΩΡΟΜΙΣΘΙΑ, ΤΙΣ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΘΗΝΑ: 12μμ στα Προπύλαια

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 12μμ στο άγαλμα Βενιζέλου


Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου της Πρωτοβουλίας Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών:

ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΖΙΚΟΣ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΜΠΡΟΣ !
Τέσσερις μήνες πριν τις εκλογές η Άννα Διαμαντοπούλου στα Συνέδρια της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ δήλωνε ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταργήσει την ωρομισθία, σήμερα ως υπουργός πλέον δηλώνει ότι θα την διατηρήσει αλλά θα καταργήσει τους κόπους, τις θυσίες, την προϋπηρεσία χιλιάδων ωρομίσθιων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Έτσι βλέπουμε την ωρομισθία να διογκώνεται και στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια και το ποσοστό των ωρομίσθιων σε σχέση με τους μόνιμους συνεχώς μεγαλώνει.
Η ωρομισθία είναι ο πολιορκητικός κριός για τη συκοφάντηση και εξαθλίωση των εκπαιδευτικών και του δημόσιου σχολείου. Αποτελεί μοχλό καθιέρωσης ελαστικών εργασιακών σχέσεων σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, κατακερματίζει τον εκπαιδευτικό κόσμο σε 4-5 κατηγορίες που συνεχώς πολλαπλασιάζονται και πυροδοτεί τον ανταγωνισμό ανάμεσα σε κλάδους ή ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς από διαφορετικούς χώρους (πρόσφατο παράδειγμα οι ωρομίσθιοι του ΟΑΕΔ).
Η ωρομισθία επίσης αποτελεί πολιορκητικό κριό για το τσάκισμα ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, καθώς το καθεστώς της ελαστικής απασχόλησης στην εκπαίδευση αποτελεί ανοιχτή πληγή για τα ασφαλιστικά ταμεία του δημοσίου.
Η κα Διαμαντοπούλου ξέρει πολύ καλά, ότι δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί υπηρετούν χρόνια και χρόνια ως ωρομίσθιοι, όχι για να παίρνουν 10€ την ώρα μικτά χωρίς βιβλιάριο υγείας, αλλά επειδή το ίδιο το κράτος τους έδινε την προοπτική της μόνιμης και σταθερής εργασίας. Το ίδιο το κράτος επέλεξε να σπάει τα κενά των μονίμων σε αναπληρωτές και ωρομίσθιους και με αυτόν τον τρόπο να καλύπτει τα τεράστια κενά σε διδακτικό προσωπικό.
Η κα Διαμαντοπούλου επιλέγει να φλυαρεί περί αξιοκρατίας όταν όλοι οι μπλε και οι πράσινοι υπουργοί κατάντησαν την εκπαίδευση μηχανισμό εξαγοράς κι εκφοβισμού του εκπαιδευτικού. Επιλέγει να κινείται με επικοινωνιακά τρικ που παρουσιάζουν την ίδια σαν το στυλοβάτη της αξιοκρατίας και τους χιλιάδες ομήρους της εκπαιδευτικής πολιτικής των τελευταίων 10 χρόνων σαν βύσματα!
Η κα Διαμαντοπούλου ξέρει ότι δεν θα δεχτούμε τόσα χρόνια αιματηρής θυσίας, απλήρωτης εργασίας, τσαλακώματος της αξιοπρέπειάς μας, να πάνε χαμένα.
Η «μεταβατική περίοδος» που εξαγγέλλει η υπουργός επιχειρεί να κουκουλώσει τον πρωτοφανή εμπαιγμό: Πρώτα το ΥΠΕΠΘ τάζει διορισμό με βάση την προϋπηρεσία για να εξασφαλίσει τους ωρομίσθιους που χρειάζεται, και μετά καταργεί την προϋπηρεσία, ενώ είναι προφανές ότι δεν θα κάνει μαζικούς διορισμούς, παρά τα κενά και τις ελλείψεις…
Την επίθεση αυτή δεν θα την αφήσουμε αναπάντητη. Γιατί η κα Διαμαντοπούλου επιτίθεται με τον πιο ύπουλο και σκληρό τρόπο στα όνειρά μας, στην αξιοπρέπειά μας, στους πολυετείς κόπους μας.

Δεν υπάρχουν περιθώρια αναμονής. Ενιαίος πανεκπαιδευτικός αγώνας για:

• Κατάργηση της ωρομίσθιας. Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους. Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών.
• Όχι στο σχολείο της αγοράς. Δημόσια δωρεάν παιδεία για τις ανάγκες της κοινωνίας

Καλούμε τους Ωρομίσθιους, αλλά και όλους τους συναδέλφους:

• Σε μαζική παρουσία στην πανεκπαιδευτική κινητοποίηση για την κατάργηση της ωρομισθίας το Σάββατο 23/01 στις 12:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου
• Σε ανοιχτή συνέλευση αμέσως μετά την κινητοποίηση στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης για τον ευρύτερο συντονισμό, κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και κήρυξη απεργίας διαρκείας ενάντια στην ωρομισθία και τις ρυθμίσεις Διαμαντοπούλου.
• Συμμετοχή στην απεργία της ΑΔΕΔΥ Τετάρτη 10/02

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
www.oromisthioi.gr e-mail: oromisthios@gmail.com
Τηλ. Επικοινωνιας: 6945996249, 6977040779, 6977450543, 6932525200, 6974595897

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ Σάββατο 23/01


ΣΑΒΒΑΤΟ 23/01/2010 ΗΜΕΡΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΩΡΟΜΙΣΘΙΑ, ΤΙΣ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΘΗΝΑ: 12μμ στα Προπύλαια

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 12μμ στο άγαλμα Βενιζέλου


Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου του Συντονιστικού Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών:

Την Κυριακή 10/1/2010, πραγματοποιήθηκε η πρώτη κοινή συνέλευση του Συντονιστικού Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών και της Πανελλήνιας Ένωσης Αδιόριστων Εκπαιδευτικών για τη νέα χρονιά. Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι μόνιμων συναδέλφων από τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ, οι οποίοι μετέφεραν την εικόνα που διαμορφώνεται στο χώρο του εκπαιδευτικού κινήματος με βάση τις εξαγγελίες της υπουργού παιδείας και το σχέδιο που κατατέθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα από πλευράς της, καθώς και δεκάδες ωρομίσθιοι, αναπληρωτές, αδιόριστοι καθηγητές. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα εξής:

*
Στην απόλυση των ωρομίσθιων συναδέλφων στην Καρδίτσα. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Καρδίτσας απολύει ωρομίσθιους συναδέλφους με το αιτιολογία της επιστροφής των συνάδελφων των οποίων κάλυπταν τα κενά . Πέραν του ότι οι ωρομίσθιοι συνάδελφοι έμαθαν για την απόλυσή τους λίγο πριν μπουν στην τάξη για μάθημα, χωρίς να έχουν ειδοποιηθεί νωρίτερα από τη διεύθυνση, θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός της απόλυσης καθαυτής. Το γεγονός αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για το σύνολο των ωρομίσθιων - αναπληρωτών συναδέλφων και συμφωνήθηκε ότι δεν πρέπει να μείνει αναπάντητο, πολύ περισσότερο στο βαθμό που δεν υπήρξε ούτε καν ανακοίνωση της απόλυσης από την διεύθυνση προς τους απολυόμενους συναδέλφους.
*
Στο επερχόμενο νομοσχέδιο από πλευράς υπουργείου. Το σύνολο των συναδέλφων κατέκρινε τις επερχόμενες ρυθμίσεις που σχετίζονται με την απαξίωση της προϋπηρεσίας, την ακύρωση επί της ουσίας πολυετών κόπων από την πλευρά των ωρομίσθιων και αναπληρωτών, καθώς και τη μείωση των μόνιμων διορισμών, ενώ κατέκρινε την ακόμα μεγαλύτερη απαξίωση του πτυχίου μέσα από την πολλαπλή εισαγωγή διαγωνισμών που ακυρώνουν το δικαίωμα στην εργασία με βάση την απόκτησή του και μεταθέτουν διαρκώς την πολυπόθητη μόνιμη και σταθερή εργασία στην εκπαίδευση. Παράλληλα, η προκλητική επιλογή – πρωτόγνωρη για τα ελληνικά τουλάχιστον δεδομένα – να ανατεθεί η σύνταξη του σχεδίου νόμου σε ιδιώτη έναντι αμοιβής 96.000 ευρώ, αναδεικνύει τις προτεραιότητες της υπουργού, αναιρεί την υποτιθέμενη δημόσια διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα και μεταφέρει την ευθύνη της σύνταξης ενός νομοσχεδίου που αφορά το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας σε ομάδες και εταιρείες τεχνοκρατών αμφιβόλου ευαισθησίας και γνώσης για τα τεκταινόμενα στο δημόσιο σχολείο.
*
Στο πάγιο αίτημά μας για άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων. Είναι απαράδεκτο, ειδικά μετά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της υπουργού, να υπάρχουν συνάδελφοι που δεν έχουν αποπληρωθεί ακόμα για το προηγούμενο διδακτικό έτος! Δε μας συγκινούν οι «εκκλήσεις» τις υπουργού προς τις νομαρχίες για γρήγορη αποπληρωμή των δεδουλευμένων των ωρομισθίων. Μοναδική ευθύνη για τις αργοπορίες στις πληρωμές φέρει το Υπουργείο Παιδείας.
*
Στο ζήτημα της ασφάλισης και του επιδόματος ανεργίας. Αποτελεί παραλογισμό συνάδελφος που εργάζεται σαν ωρομίσθιος εκπαιδευτικός μισό χρόνο, χωρίς δική του μάλιστα ευθύνη για αυτήν την καθυστέρηση, αλλά με ευθύνη του υπουργείου, να στερείται ασφάλισης και επιδόματος το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ δυο διαδοχικών διδακτικών ετών.

Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκαν τα εξής:

1.
Διοργάνωση μιας πανελλαδικής κινητοποίησης ωρομισθίων – αναπληρωτών - αδιόριστων, το Σάββατο, 23/1/2010, στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς φορείς (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, Διδασκαλικούς Συλλόγους, ΕΛΜΕ). Η κινητοποίηση να αποτελέσει το πρώτο μήνυμα της νέας χρονιάς για την υπουργό και τις αλλαγές που θέλει να επιβάλει! Στην κινητοποίηση αυτή καλούν και στηρίζουν η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ. Καλούμε και άλλους συλλόγους, σωματεία/συντονιστικά ελαστικά εργαζομένων/συμβασιούχων/stage, φοιτητικούς συλλόγους να συμμετέχουν στην κινητοποίηση αυτή.
2.
Διοργάνωση παράστασης διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας τις αμέσως επόμενες μέρες σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς φορείς. Έκδοση ειδικού δελτίου τύπου σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα. Να ανακληθούν όλες οι απολύσεις!
3.
Συμμετοχή σε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις που θα αποφασιστούν από τους εκπαιδευτικούς φορείς και τις ομοσπονδίες. (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΑΔΕΔΥ)
4.
Συμμετοχή στην απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου.
5.
Εξορμήσεις σε σχολεία, ενημέρωση όλων των συναδέλφων για το ζήτημα της ελαστικής εργασίας στο χώρο της εκπαίδευσης και του νέου νομοσχεδίου!
6.
Μαζική συμμετοχή και παρέμβαση στις συνελεύσεις των Διδασκαλικών Συλλόγων και των ΕΛΜΕ.



Συνάδελφοι,

Να εγγραφούμε μαζικά στους Συλλόγους και στις ΕΛΜΕ

…κερδίζουμε αυτά για τα οποία αγωνιζόμαστε,

τίποτα δε χαρίζεται από κανένα…



Δείτε εδώ την ανακοίνωση της ΔΟΕ

Δείτε εδώ την ανακοίνωση της ΟΛΜΕ

12 Ιαν 2010

Θεσσαλονίκη: συνέλευση Πρωτοβουλίας την Κυριακή 17/01


Η νέα δεκαετία ήρθε.. όμως το υπεπθ μας γυρίζει δεκαετίες πίσω με τον Εργασιακό μεσαίωνα (μισά δικαιώματα, εξευτελιστικοί μισθοί) και την Κοροϊδία των εκπαιδευτικών με τις νέες εξαγγελίες που θέλουν να μηδενίσουν τους κόπους χρόνων ..και οραματίζεται ένα μέλλον βγαλμένο από την πιο νοσηρή φαντασία με Κατάργηση της αξίας των πτυχίων (με συνεχείς διαδικασίες εξετάσεων χωρίς αντίκρυσμα), Διάλυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, έστω και στη μορφή που αυτή σήμερα υφίσταται κοκ

Ενωμένοι και μαζικά να δώσουμε την απάντησή μας



*Απέναντι στην επίθεση του Υπουργείου Παιδείας δεν κρατάμε στάση αναμονής. Δεν υπάρχει περίοδος χάριτος. Το επόμενο χρονικό διάστημα ενώνουμε τις φωνές
μας, προχωράμε δυναμικά.*

Την Κυριακή 17/01/2010 στις 11:30 πμ θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συνέλευση της "Πρωτοβουλίας Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών", στο κτίριο της αντιρατσιστική πρωτοβουλίας, Ερμού 23 με Βενιζέλου

9 Ιαν 2010

Το 2009 έφυγε, το 2010 ήρθε …θα είναι το 10 το καλό;

Μια χρονιά εργασιακής ανασφάλειας και αβεβαιότητας πέρασε αναμένοντας τα αποτελέσματα του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για μια θέση στον ήλιο, μετρώντας τα μόρια σαν ψίχουλα ευελπιστώντας σε μια θέση αναπληρωτή, παρακολουθώντας το όνομά μας που ανεβοκατέβαινε σαν ασανσέρ στους πίνακες ωρομισθίων, περιμένοντας πότε κι αν θα πληρωθούμε τις ώρες που δουλέψαμε, ακούγοντας προεκλογικές δεσμεύσεις και μετεκλογικές κοροϊδίες, βλέποντας το δημόσιο σχολείο να μαραζώνει και τους εαυτούς για άλλη μια φορά στην ανεργία.

Η καινούρια χρονιά ήρθε. Και η ευχή για χρόνια πολλά και καλά έχει παραφραστεί σε χρόνια πολλά και με δουλειά. Γιατί κάποιοι φρόντισαν λίγες μέρες πριν να μας δείξουν πόσο κάθε άλλο παρά εύκολο θα είναι το 2010. Η αναίτια και προκλητική απόλυση των συναδέλφων ωρομισθίων, ο διαγωνισμός που προκήρυξε το Υπουργείο Παιδείας για τον ιδιώτη που θα αναλάβει να συντάξει το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο δημόσιο σχολείο και τον τρόπο διορισμού των εκπαιδευτικών, το τέλος της υποτιθέμενης διαβούλευσης και η έναρξη νέας, η συνέχεια των θολών, αποπροσανατολιστικών, αλλά και επικίνδυνων δηλώσεων από πλευράς Υπουργείου δείχνουν ότι το 2010 θα είναι μια χρονιά στην οποία η εκπαιδευτική κοινότητα καλείται να απαντήσει δυναμικά και να διεκδικήσει αυτά που της ανήκουν.

Κι αν η κα Διαμαντοπούλου προεκλογικά έταζε κατάργηση της ωρομισθίας, αύξηση των αποδοχών, αύξηση των μόνιμων διορισμών, αναβάθμιση των ολοήμερων σχολείων και των αντισταθμιστικών προγραμμάτων της ενισχυτικής και πρόσθετης διδασκαλίας, όλα αυτά δεν ήταν παρά κούφια λόγια. Γιατί η πραγματικότητα άλλα δείχνει και αυτά που φαίνεται να ετοιμάζει το επιτελείο του Υπουργείου είναι ακόμα χειρότερα. Απαξίωση της προϋπηρεσίας, καθολική εφαρμογή του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ ως φίλτρο απόρριψής, ως «κρισάρα» όπως η ίδια δήλωσε, 3ετή δοκιμασία, πάγωμα σε μισθούς, συγχωνεύσεις και κλείσιμο σχολείων είναι μάλλον τα ορεκτικά….

Ταυτόχρονα, όμως, η χρονιά που πέρασε ήταν μια χρονιά κινητοποιήσεων, μια χρονιά που βρήκε χιλιάδες αδιόριστους, ωρομίσθιους και αναπληρωτές συναδέλφους ανά την Ελλάδα στο δρόμο. Απεργιακές κινητοποιήσεις, πορείες, μικρές και μεγάλες μάχες μέσα και έξω από τα σχολεία έδειξαν ότι ο κόσμος του σχολείου δε μασάει κουτόχορτο.

Απέναντι στην επίθεση του Υπουργείου Παιδείας δεν κρατάμε στάση αναμονής. Δεν υπάρχει περίοδος χάριτος. Το επόμενο χρονικό διάστημα ενώνουμε τις φωνές μας, προχωράμε δυναμικά.

Όλοι και όλες στη συνέλευση αδιόριστων, ωρομίσθιων και αναπληρωτών,
την Κυριακή 10/1, 6μ.μ., στα Γραφεία της ΟΛΜΕ,(Ερμού και Κορνάρου, Σύνταγμα) για να αποφασίσουμε συλλογικά τη στάση μας το επόμενο χρονικό διάστημα με πορεία 23/1 στο κέντρο της Αθήνας και απεργιακές κινητοποιήσεις

Ο Αη Βασίλης δεν υπάρχει. Τα δώρα να τα πάρουμε μόνοι μας!


"ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ"