18 Νοε 2010

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΤΟΥ «ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ» ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΘΛΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΤΟΥ «ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ» ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΘΛΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ,

ΖΗΤΑΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ, ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Για όσους δεν το έχουν καταλάβει ακόμα, στο δημόσιο σχολείο δεν υπηρετούν μόνο μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι. Εδώ και πολλά χρόνια τα δημόσια σχολεία στελεχώνονται με συμβασιούχους που υπόκεινται στο εργατικό δίκαιο του Ιδιωτικού τομέα, και μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, δουλεύουμε με χειρότερους όρους απ’ ότι εργαζόμενοι στον Ιδιωτικό τομέα: έχουμε δουλέψει για πολλούς μήνες απλήρωτοι, για λίγες και ελαστικές ώρες, σε όλα τα μέρη της Ελλάδας. Γυρίζουμε από σχολείο σε σχολείο, σκεφτόμενοι την τιμή της βενζίνης και την οικογένεια μας, όπου αυτή και αν βρίσκεται. Είμαστε οι αναπληρωτές και οι ωρομίσθιοι που χρόνια τώρα καλύπτουμε θεμελιακές ανάγκες του δημόσιου σχολείου αλλά που το Υπουργείο Παιδείας αρνείται να το αναγνωρίσει.

Καλύπτουμε πάγιες, διαρκείς, πραγματικές ανάγκες στο δημόσιο σχολείο αλλά το μόνο που έκανε το Υπουργείο για αυτό ήταν να ψηφίσει, πέρσι την άνοιξη, έναν επαίσχυντο νόμο που απαξιώνει την προϋπηρεσία μας, την εμπειρία μας, το ότι έχουμε ζήσει και δουλέψει με δεκάδες παιδιά και γονείς.

Ψήφισαν ένα νόμο που μας ζητά να επανεξεταστούμε ακόμα μια φορά για να δούνε αν τους κάνουμε για την εκπαίδευση των παιδιών, ένα νόμο-παγίδα αφού δεν διασφαλίζει ότι αν πετύχουμε στις εξετάσεις θα διοριστούμε κιόλας. Με άλλα λόγια, ως ελαστικούς εργαζόμενους μας έχουν εμπιστευτεί την εκπαίδευση των παιδιών εδώ και χρόνια, αλλά για να διοριστούμε, λένε όχι: «δεν είστε ικανοί για την εκπαίδευση αν δεν δώσετε εξετάσεις, να δώσετε ΑΣΕΠ και ΑΝ πετύχετε, και ΑΝ κάνουμε τελικά διορισμούς, θα σας πάρουμε». Ξέρουμε καλά πως με την Τρόικα και το καταστροφικό Μνημόνιο που υπογράψαν, όχι μόνο διορισμούς δεν σκέφτονται, αλλά μέχρι και απολύσεις, δεν τους νοιάζει αν υποτιμηθεί το Δημόσιο Σχολείο, η Δημόσια Υγεία, οι Δημόσιες Μεταφορές, αρκεί να βγουν τα «νούμερα», να πληρωθούν δηλαδή τα δάνεια στους Τραπεζίτες και το σκυλολόι τους...

Και έτσι μας κοροϊδεύουν, μας πιέζουν, πατούν πάνω στην ανάγκη βιοπορισμού μας...Αλλά...

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΔΥΝΑΜΟΙ

Γιατί είμαστε ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, αυτοί που αν λείψουμε από τη δουλειά, δεν θα πάνε απλά τα πράγματα πίσω (όπως υπολογίζουν αυτοί) αλλά θα καταρρεύσει πλήρως το σύστημα, θα δημιουργηθούν πιέσεις με ανεξέλεγκτες συνέπειες (και όχι μόνο μ’ αυτές που ήδη οι κυβερνώντες, η Τρόικα, οι Τραπεζίτες και οι Βιομήχανοι λογαριάζουν).

Γιατί είμαστε ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ που αν ΔΕΝ δουλέψουμε, το ΝΕΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ που προώθησε φέτος η Υπουργός θα μείνει στα χαρτιά, μια ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ. Είμαστε εμείς αυτοί που διδάσκουμε την Πληροφορική, τα Εικαστικά, τη Θεατρική Αγωγή, τη Μουσική, την Ειδική Αγωγή, τις Ξένες Γλώσσες στα σχολεία, που δουλεύουμε ΚΑΙ ως γενικοί δάσκαλοι και καθηγητές, που έχουμε καλύψει την τεράστια τρύπα που δημιουργήθηκε στο δημόσιο σχολείο από τις χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών λόγω της αλλαγής του Ασφαλιστικού προς το χειρότερο. Tα σχολεία άδειασαν φέτος από εκπαιδευτικούς που συνταξιοδοτήθηκαν και γέμισαν μ’ εμάς: αναπληρωτές κανονικού ωραρίου, μειωμένου ωραρίου, ωρομίσθιους, ανθρώπους που εδώ και 2 μήνες δεν έχουμε πληρωθεί, δεν ξέρουμε πότε θα πληρωθούμε, δεν ξέρουμε με ποια εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά δικαιώματα δουλεύουμε! Γιατί το Υπουργείο προσέλαβε τους περισσότερους από εμάς μέσω προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Και με αυτή την αιτιολογία αρνείται να μας προσλάβει με πλήρη δικαιώματα, όπως ισχύει για τους συναδέλφους αναπληρωτές που πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν φτάνει δηλαδή που το Υπουργείο δεν διορίζει όλο αυτόν τον κόσμο που δουλεύει στα σχολεία, αλλά και σαν συμβασιούχους, μας διαιρεί μέσω νέων εργασιακών σχέσεων. Συγκεκριμένα:

· Επειδή τα προγράμματα που προωθούνται από το ΕΣΠΑ δήθεν καλύπτουν «καινοτόμες δράσεις» και όχι πάγιες και λειτουργικές ανάγκες, το Υπουργείο βαφτίζει το κρέας ψάρι και μας λέει ότι δεν μπορεί να αναγνωρίσει τη δουλειά που κάνουμε (που κάναμε εδώ και χρόνια) με τον ίδιο τρόπο που αναγνωρίζει τη δουλειά των άλλων αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Βέβαια όταν το Υπουργείο παρουσίασε αρχικά το πρόγραμμα ΕΣΠΑ «διαβεβαίωνε» ότι όσοι προσληφθούν με το εν λόγω πρόγραμμα θα έχουν τα ίδια εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά δικαιώματα με τους αναπληρωτές που προσλήφθηκαν μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. Φαίνεται τώρα ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο, δεν δεσμεύονται π.χ. ότι θα πληρωνόμαστε τις αργίες και Χριστούγεννα-Πάσχα, ότι θα έχουμε 25 ένσημα το μήνα όπως όλοι οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Άλλα μας έλεγαν όταν κάναμε τις αιτήσεις για να πιάσουμε δουλειά και άλλα μας λένε (ή μάλλον δεν λένε) τώρα. Πρόκειται για ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ.

· Και αφού μας λένε ότι δεν μπορούμε να είμαστε το ίδιο με τους άλλους εκπαιδευτικούς, τί σκέφτηκε το Υπουργείο; Να κάνουμε ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ, ο καθένας από εμάς τους χιλιάδες, ένας προς ένας, με το αφεντικό-Υπουργείο! Λες και είμαστε ελεύθεροι επαγγελματίες ή εργολάβοι και όχι μισθωτοί! Ποια κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα, εδώ το Δημόσιο πρωτοπορεί σε αυτά, σύμβαση με τον καθένα ξεχωριστά, σύμβαση σε ΑΤΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ!

· Και τί λέει αυτή η ατομική σύμβαση; Ένας Θεός ξέρει! Καταρχήν δεν έχει παρουσιαστεί σύμβαση σε εκατοντάδες εκπαιδευτικούς. Επίσης, πολλές από τις ατομικές συμβάσεις που έχουν παρουσιαστεί ΔΕΝ ΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΝ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ, το ΩΡΑΡΙΟ, τα ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ και όσα προϋποθέτει η νομοθεσία, είναι ουσιαστικά ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ. Μιλάμε ότι η κατάσταση είναι ΧΑΟΤΙΚΗ αυτή τη στιγμή, ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΒΙΩΝΟΥΜΕ, και ας προσπαθεί το Υπουργείο και μερικά συνδικαλιστικά κομματόσκυλα να παρουσιάσουν μια ωραιοποιημένη κατάσταση.

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ

Έτσι όπως πέρσι κινητοποιηθήκαμε για τον απαράδεκτο νέο νόμο για τις προσλήψεις στην εκπαίδευση, έτσι όπως παλιότερα παλέψαμε για τα δικαιώματα μας ως ωρομίσθιοι, ως αναπληρωτές, ως εκπαιδευτικοί, έτσι και τώρα δεν θα το βάλουμε κάτω. Με νομικά μέσα, με αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με ενημέρωση και εγρήγορση, θα χαλάσουμε τα σχέδια τους.

ΛΕΜΕ:

· Κανένας συνάδελφος να μην υπογράψει ΑΤΟΜΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ με το όνομα του. Να πει ότι βρίσκεται σε διαβούλευση με το συνδικαλιστικό του όργανο για το θέμα. Είμαστε εκπαιδευτικοί, το ίδιο όπως όλοι οι άλλοι, και έτσι όπως δεν υπογράφαμε ΑΤΟΜΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ τόσα χρόνια που μας προσλαμβάναν ως αναπληρωτές μέσω του κρατικού προϋπολογισμού (διότι ίσχυε και σ’ εμάς το μισθολογικό-εργασιακό καθεστώς που ίσχυε για τους μόνιμους), έτσι και τώρα πρέπει να απαιτήσουμε να έχουμε ΤΑ ΙΔΙΑ μισθολογικά, εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα που έχουν όλοι οι άλλοι εκπαιδευτικοί του δημόσιου σχολείου. ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΔΙΑΙΡΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΟΥΝ!

· Να ξέρετε συνάδελφοι ότι ΑΤΟΜΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ που δεν γράφει το ύψος του βασικού μισθού, το πότε θα πληρωνόμαστε, τα επιδόματα που δικαιούμαστε, το ωράριο, πόσες μέρες θα ασφαλιζόμαστε κ.τ.λ. ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ. Επίσης, τι θα γίνει με την προϋπηρεσία; Θα αναγνωριστεί; Θα γράφεται στη σύμβαση ή όχι;

(π.χ. σε ποιό μισθολογικό κλιμάκιο θα είμαστε; Θα αναγράφεται;). Αυτοί θέλουν να μας κάνουν ελεύθερους επαγγελματίες/εργολάβους που θα αξιολογηθούμε κιόλας για το «έργο που παρέχουμε» στο ελληνικό Δημόσιο!

· ΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΩΣ ΜΙΣΘΩΤΟΙ, ΖΗΤΑΜΕ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ.

«Νέο Σχολείο» με εξευτελισμένους εκπαιδευτικούς δεν γίνεται! Δεν υπάρχει καμιά καινοτομία στα αυτονόητα, να διδάσκεται Πληροφορική και Ξένες Γλώσσες, Μουσική, Θέατρο, Εικαστικά, Ειδική Αγωγή κτλ. στα σχολεία. Αυτά τα γνωστικά αντικείμενα περίμεναν από το 1985 να μπουν στα σχολεία και δεν τα έβαζαν! Ούτε καινοτομία είναι το να λένε πως κατήργησαν την ωρομισθία και να προσλαμβάνουν αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου που δουλεύουν λιγότερες ώρες απ’ ότι δούλευαν ως ωρομίσθιοι! ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ. Μαζί με όσους μόνιμους θέλουν να μας στηρίξουν, μαζί με όσους συνδικαλιστικούς συλλόγους και ομάδες εργαζομένων, γονέων, πολιτών που θέλουν να μας στηρίξουν,

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.

Καλούμε σε:

Συνέλευση – Συνάντηση με Δικηγόρο την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου στις 7.00μμ, στο Στέκι της Αντιρατσιστικής Ερμού 23 & Βενιζέλου

Θέματα:

· συμβάσεις και εργασιακό καθεστώς αναπληρωτών μειωμένου και κανονικού ωραρίου ΕΣΠΑ

· Κινητοποιήσεις

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΟΥ ΚΑΛΕΣΕ Η ΔΟΕ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΝΟΕΜΒΡΗ

Πρωτοβουλία Αναπληρωτών-Ωρομισθίων Θεσσαλονίκης

Για ενημέρωση επισκεφτείτε το

http://oromisthioi.blogspot.com/

http://www.oromisthioi.gr/




Δεν υπάρχουν σχόλια: