13 Μαρ 2009

Δελτίο Τύπου της Συνάντησης Ωρομισθίων εκπαιδευτικών Αττικής

Στις 7 Μαρτίου 2009 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΔΟΕ ανοιχτή συνέλευση των Ωρομισθίων Π.Ε. μετά από κοινό κάλεσμα Συλλόγων της Αττικής. Στη Συνέλευση παρευρέθηκαν δεκάδες ωρομίσθιοι από πολλά μέρη της Αττικής κι εκπρόσωποι των Συλλόγων Αθηνά, Αριστοτέλη, Α’ Αθήνας, Νέας Σμύρνης, Παρθενώνα, Κ. Σωτηρίου, Προόδου και Γληνού.

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκαν τα εξής:

1. Οι ωρομίσθιοι βιώνουν ανασφάλεια, ομηρία, μισή δουλειά, μισή ζωή, ολίγη ασφάλιση, δύο ως τέσσερα σχολεία ακόμα και σε διαφορετικές πόλεις. Εργάζονται για ψίχουλα. ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩΘΕΙ από τον Οκτώβρη. Δεν ξέρουν αν και που θα δουλεύουν τον επόμενο χρόνο, με τη σκιά του περαστικού να τους ακολουθεί, με την αίσθηση της προσωρινότητας να τους κατατρέχει.

Είναι γνωστές οι ευθύνες των κυβερνήσεων χρόνια τώρα, για την καθιέρωση και γιγάντωση του φαινομένου της ωρομισθίας, την απαξίωση των πτυχίων, την ομηρία χιλιάδων νέων εκπαιδευτικών και τα φαινόμενα εργασιακού μεσαίωνα στην καρδιά της δημόσιας εκπαίδευσης: Το 25% των εκπαιδευτικών απασχολείται με καθεστώς ελαστικής εργασίας (ωρομίσθιοι και αναπληρωτές), με την ωρομισθία να αυξάνεται συνεχώς και να επεκτείνεται (πρωινή ζώνη, 2η ξένη γλώσσα) καλύπτοντας τις ανάγκες για εκπαιδευτικό δυναμικό με τον πιο φτηνό τρόπο. Η απειλή είναι γενική και αφορά το μέλλον της εκπαίδευσης και τις εργασιακές σχέσεις όλων των εκπαιδευτικών.

2. Η εργασιακή πραγματικότητα των ωρομισθίων χειροτερεύει συνεχώς. Η ωριαία αντιμισθία, μετά από πάγωμα 13 χρόνων αυξήθηκε φέτος μόλις 0,65€, ενώ η δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού μετά την απεργία του 2006 για αύξηση τουλάχιστον στα 10€ καθαρά τότε, παραμένει στις καλένδες.

3. Με τον ασφαλιστικό νόμο Πετραλιά και την αύξηση των ενσήμων από 50 σε 100 ως προϋπόθεση για ασφαλιστική κάλυψη, πολλοί ωρομίσθιοι αδυνατούν να έχουν βγάλουν ασφαλιστικό βιβλιάριο και να πάρουν το επίδομα ανεργίας.

Η συζήτηση κατέληξε στα εξής:

ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΑ :

Την πληρωμή ΤΩΡΑ όλων των δεδουλευμένων – Αξιοπρεπή σύμβαση

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Κατάργηση της ωρομισθίας. Κανένας εργαζόμενος στο σχολείο με ελαστικές μορφές εργασίας, κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών αναγκών με μόνιμο προσωπικό και μαζικούς διορισμούς σε ένα ενιαίο 12χρονο σχολείο, με 20 μαθητές ανά τάξη και μείωση του ωραρίου των εκπαιδευτικών.

Άμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων των ωρομισθίων σε 12μηνες συμβάσεις αναπληρωτών στην προοπτική του μόνιμου διορισμού όλων. Κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και των ελαστικών συστημάτων πρόσληψης.

1. όσο δουλεύουν ως ωρομίσθιοι η σύμβασή τους να περιλαμβάνει:

· Το διπλασιασμό της ωριαίας αποζημίωσης και καταβολή της απαρέγκλιτα στο τέλος κάθε μήνα.

· Την πληρωμή και στις επίσημες αργίες, όπως προέβλεπε σχετική εγκύκλιος (1984) που καταργήθηκε το 1998.

· Τα κενά και οι μετακίνησης να αμείβονται ως ώρες εργασίας και κάλυψη των οδοιπορικών.

2. Τον υπολογισμό της προϋπηρεσίας με ενιαίο τρόπο σε Αβάθμια και Ββάθμια (με αναγωγή στις 21 ώρες την εβδομάδα).

4. Τη μη ανάθεση εφημερίων ή σίτισης των μαθητών, που συμβαίνει παράνομα, παρά το γεγονός ότι δεν προβλέπει η σύμβασή τους τέτοιο έργο.

5. Τη διαφανή διαδικασία πρόσληψης με συμμετοχή εκπροσώπου των συλλόγων στις προσλήψεις.

Για τα παραπάνω θα προχωρήσουμε σε:

· Παράσταση διαμαρτυρίας των Συλλόγων εκπαιδευτικών και των ωρομισθίων συναδέλφων τη Δευτέρα 16/3 στις 10.00 π.μ. στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευση Αττικής (Τσόχα 15-17, Αμπελόκηποι)

· ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ωρομισθίων την ΚΥΡΙΑΚΗ 29/3 στις 5.00 στα γραφεία της ΔΟΕ(Ξενοφώντος 15Α, Σύνταγμα), με στόχο την οργάνωση της συλλογικής μας δράσης και την προετοιμασία μεγάλης κινητοποίησης για την ελαστική εργασία στην εβδομάδα μέχρι 4/4.

· Συγκρότηση επιτροπών ωρομισθίων στους συλλόγους εκπαιδευτικών, έκδοση και διακίνηση στους συλλόγους και τα σχολεία της χάρτας των δικαιωμάτων των ωρομισθίων.

· Παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Διευθύνσεις και μαζικές καταγγελίες στις επιθεωρήσεις εργασίας για την καθυστέρηση της πληρωμής.

Καλούμε όλους τους συλλόγους εκπαιδευτικών να ενημερώσουν όλους τους ωρομίσθιους στα σχολεία, αλλά και πάρουν αποφάσεις στήριξης και συνδρομής των δράσεων ενάντια στην ελαστική εργασία και τις απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών.

Πρωτοβουλία για δίκτυο επικοινωνίας των ωρομισθίων:
Κολοτούρου Ευγενία, 6974431517 carmen@mail.gr
Κουράκης Νίκος 6932594899 kourakisnikos@gmail.com
Κατσούλας Στάθης 6972411061 statkats@gmail.com
Γιαννακίδης Στάθης 6977738890 gr_ stathis@hotmail.com
Λάγιος Πολυχρόνης 6944798016 xlagios@hotmail.com
Μάστορη Γαρυφαλλιά 6936371092 gmastori@yahoo.gr
Πιπής Δημήτριος 6946239663
Σερβετάς Γιώργος 6972282956 greathbum@gmail.com

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Είμαστε μαζί σας με ειδικό ποστ:
Οι «κλέφτες» των ωρομισθίων εκπαιδευτικών διαλέγονται…
Δημοσιεύθηκε την Μαρτίου 13, 2009

http://manitaritoubounou.wordpress.com/2009/03/13/kleft-wromsu-ekp-dialeg-1/