20 Σεπ 2009

ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΤΕΤΑΡΤΗ 23/09/09 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΩΝ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ. Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ, ΑΛΛΑ ΣΤΑ ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ 2 ΔΑΣΚΑΛΟΙ "ΚΡΑΤΟΥΝ" 100 ΠΑΙΔΙΑ.. ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΝΕΡΓΟΙ, ΕΝΩ ΤΑ ΚΕΝΑ ΣΤΗ ΒΘΜΙΑ ΒΑΦΤΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ 2-3 ΚΕΝΑ ΓΙΑ ΘΕΣΕΙΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ, ΑΝΤΙ ΓΙΑ 1 ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ!

•στη Θεσσαλονίκη:
Περιφερειακή Διεύθυνση Α'βάθμιας και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας
(Λεωφ. Γεωργικής Σχολής 65, Κτίριο "ZEDA" απέναντι απ' τη βιαμυλ) την Τέταρτη 23/09/09, στις 9:30 πμ,
•στην ΑΘΗΝΑ:
Διεύθυνση Β’βάθμιας Εκπαίδευσης Α'Αθήνας (Κηφισίας 16, στο ύψος Κηφισίας & Αλεξάνδρας) την Τέταρτη 23/09/09, στις 10:00 πμ,

με βασικά αιτήματα:
-> ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΩΝ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
-> όχι στο σπάσιμο των οργανικών θέσεων σε 2-3 θέσεις ωρομισθίων
-> διπλασιασμός του ωρομισθίου
-> άμεση και μηνιαία καταβολή των δεδουλευμένων
-> κατάργηση του ασυμβίβαστου για εργασία σε φροντιστήρια - ωδεία

Ακολουθεί το κείμενο το οποίο εστάλη σε υπεπθ, μμε, δοε, ολμε κ.α.:

"Η έναρξη της σχολικής χρονιάς μας βρίσκει αντιμέτωπους ακόμη μια φορά με την ίδια απαράδεκτη πολιτική που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια. Ολόκληροι τομείς της εκπαίδευσης (ολοήμερα δημοτικά, πρόσθετη διδακτική στήριξη, δεύτερη ξένη γλώσσα κ.τ.λ) θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν με ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς. Αυτό μεταφράζεται σε σχολεία με κακοπληρωμένους εκπαιδευτικούς, σε σχολεία που υπολειτουργούν.
Ο προϋπολογισμός για την πρόσληψη ωρομίσθιων εκπαιδευτικών τα τελευταία χρόνια έχει τριπλασιαστεί. Το υπουργείο παρόλο που έχει εξαγγείλει για φέτος την πρόσληψη περίπου 15000 ωρομισθίων (εργαζόμενους δηλαδή των 350€ το μήνα κατά μέσο όρο) ΔΕΝ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΟΥΤΕ ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΕΣ: την έγκαιρη πρόσληψη τους από την αρχή της χρονιάς. Γεγονός που δεν θα αντισταθμίσει την απαράδεκτη επιλογή της λειτουργίας των σχολείων με επισφαλείς και υποαμειβόμενους εκπαιδευτικούς, ωστόσο κάνει τουλάχιστον εφικτή την υποτυπώδη λειτουργία τους!
Τα κενά στα σχολεία είναι γνωστά στο υπουργείο από τον περασμένο Ιούνιο. Η αστεία τοποθέτηση του υπουργείου (κατά καιρούς στα μμε) πως δεν είναι γνωστός ο αριθμός των απαιτούμενων ωρομίσθιων εκπαιδευτικών δεν πείθει κανέναν. Γνωστό στο υπουργείο είναι, επίσης, η εξευτελιστική ωριαία αποζημίωση των 10 ευρώ (μεικτά) που καθυστερεί να καταβληθεί μάλιστα από 3 μήνες έως και πάνω από χρόνο. Για όλα αυτά το υπεπθ και τα κόμματα σιωπούν και εύχονται υποκριτικά σε όλους καλή σχολική χρονιά !!!

- Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του μεσαιωνικού αυτού εργασιακού καθεστώτος. ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΑΣ
- Όσο όμως οι ανάγκες στα σχολεία καλύπτονται από ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :
η πρόσληψη των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών να γίνει ΑΜΕΣΑ με την έναρξη της σχολικής χρόνιας.



« Συντονιστικό ωρομίσθιων εκπαιδευτικών»
« Πρωτοβουλία ωρομίσθιων εκπαιδευτικών αβθμιας, βθμιας»
Εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων
"

16 Σεπ 2009

Δελτίο Τύπου της Ανοιχτής Συνέλευσης του Συντονιστικού Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών

Στις 13/09/09 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΟΛΜΕ (Κορνάρου 2 & Ερμού, Σύνταγμα) ανοιχτή συνέλευση του Συντονιστικού των Ωρομίσθιων Εκπαιδευτικών, η πρώτη για τη νέα σχολική χρονιά, με σκοπό να οριστεί εκ νέου η δράση και παρέμβαση του Συντονιστικού στην σκληρή εκπαιδευτική και εργασιακή πραγματικότητα που βιώνουν οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί. Παραβρέθηκαν ωρομίσθιοι από διάφορους κλάδους, παλιά και νέα μέλη.Στη συνέλευση συζητήθηκαν τα εξής θέματα:

•Η δυναμική παρουσία των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών στην πορεία που έγινε στα πλαίσια των εγκαινίων της ΔΕΘ, στη Θεσ/νίκη, με τη συμμετοχή της Πρωτοβουλίας Ωρομισθίων Θεσσαλονίκης και μελών του Συντονιστικού Ωρομισθίων Αθήνας.
•Η πρώτη παρέμβαση, για τη φετινή χρονιά, του Συντονιστικού στις Διευθύνσεις Β’βάθμιας Εκπάιδευσης Α' Αθήνας, Β' Αθήνας, Πειραιά και Ανατολ. Αττικής στα πλαίσια των αιτήσεων πρόσληψης για την ΠΔΣ(Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη) στο διάστημα 07/09-11/09, με διανομή υλικού κι ενημέρωση των συναδέλφων όσον αφορά στον απαράδεκτο τρόπο πρόσληψης στην ΠΔΣ- χωρίς την ύπαρξη πίνακα κατάταξης των αιτούμενων εκπαιδευτικών και με ασαφή κριτήρια.
•Η σημασία της πολιτικής απόφασης του συνεδρίου της ΟΛΜΕ για την νόμιμη εγγραφή των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών στις τοπικές ΕΛΜΕ και η δυνατότητα που μας δίνει για δυναμικότερη διεκδίκηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων.
•Η ρύθμιση για τους εργαζόμενους του ΟΑΕΔ που αποκτούν τη δυνατότητα εισαγωγής στους πίνακες κατάταξης με αναγνωρισμένη προϋπηρεσία και η διαπίστωση ότι στον αγώνα μας δεν έχουν χώρο οι στείρες αντιπαραθέσεις με συναδέλφους που μόνο διάσπαση και αποδυνάμωση μπορούν να προκαλέσουν. Οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι για να παλέψουμε ενάντια στην τακτική του "διαίρει και βασίλευε".
•Η άρνηση του ΔΣ της ΔΟΕ παραχώρησης της αίθουσας συνεδριάσεων της ΔΟΕ στο Συντονιστικό Ωρομισθίων αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη συλλογικότητα μέχρι τις βουλευτικές εκλογές και η καταγγελία της στάσης αυτής από πλευράς του Συντονιστικού.

Η συνέχεια διεκδίκησης και πίεσης, με τη νέα εκπαιδευτική χρονιά, εκ μέρους του Συντονιστικού για την ανατροπή των απαράδεκτων εργασιακών συνθηκών που βιώνουμε, κρίθηκε απαραίτητη και έχοντας ως βασικό άξονα τα πάγια αιτήματα για κατάργηση της ωρομισθίας και για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών στα σχολεία, αποφασίστηκαν οι εξής δράσεις:

•Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Β’βάθμιας Εκπαίδευσης Α'Αθήνας (Κηφισίας 16, στο ύψος Κηφισίας & Αλεξάνδρας) την Τέταρτη 23/09/09, στις 10:00 πμ, σε συντονισμό με αντίστοιχη δράση της Πρωτοβουλίας Ωρομισθίων Θεσ/νίκης, με βασικά αιτήματα:
-> όχι στο σπάσιμο των οργανικών θέσεων σε 2-3 θέσεις ωρομισθίων
-> άμεση πρόσληψη στα σχολεία
-> διπλασιασμός του ωρομισθίου
-> άμεση και μηνιαία καταβολή των δεδουλευμένων
-> κατάργηση του ασυμβίβαστου για εργασία σε φροντιστήρια - ωδεία
Το Συντονιστικό Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών καλεί τα Δ.Σ. της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ καθώς και τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε. και τις ΕΛΜΕ να πάρουν απόφαση συμμετοχής στην κινητοποίηση στις 23/09/09. Ο αγώνας ενάντια στην εισβολή των ελαστικών σχέσεων εργασίας στην δημόσια εκπαίδευση δεν είναι υπόθεση μόνο των ωρομισθίων αλλά ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας και του εκπαιδευτικού κινήματος.

• Την κυκλοφορία αφίσας με την προβολή των παραπάνω αιτημάτων και παρέμβαση στα σχολεία μέσω των τοπικών εκπαιδευτικών συλλόγων για ενημέρωση των συναδέλφων ωρομισθίων αλλά και ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας.
• Νέα συνέλευση του Συντονιστικού μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Συνάδελφοι, η διεύρυνση της λειτουργίας του Συντονιστικού θα συμβάλλει στη δυναμικότερη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας μέχρι την τελική νίκη στον αγώνα μας, μέχρι την κατάργηση της ωρομισθίας. Την περσινή χρονιά, μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, καταφέραμε να ενώσουμε τη φωνή μας και να αναδείξουμε το ζήτημα της ωρομισθίας. Αυτή τη χρονιά ας κάνουμε τη φωνή μας ακόμα πιο δυνατή!

Όλοι στις επάλξεις του αγώνα!
Όλοι στους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε. και τις ΕΛΜΕ!


Κολοτούρου Ευγενία, 6974431517 veniak75@gmail.com
Κουράκης Νίκος 6932594899 kourakisnikos@gmail.com
Κατσούλας Στάθης 6972411061 statkats@gmail.com
Μάστορη Γαρυφαλλιά 6936371092 gmastori@yahoo.gr
Σερβετάς Γιώργος 6972282956 greathbum@gmail.com
Κυπρίδου Χριστίνα 6974901134 christinakyp@yahoo.gr
Σωτηρίου Ελένη 6944346740 eleni_sotiriou@yahoo.gr
Μπαρούτας Γιώργος 6978258546 gbarou@gmail.com
Γεροντέλη Τζέλα 6945837406 tzelager@yahoo.com
Γιαννακάκη Μαρία 6977910013 margian1gr@yahoo.gr
Λέλη Χαρά 6974701769 xarisl@hotmail.com
Μαρίνου Χρύσα 6972264010 chrmarinou@gmail.com

9 Σεπ 2009

Πορεία 5/9, Συνέλευση 4/9 Θεσσαλονίκη



Το Σάββατο 5/9/2009 εκπαιδευτικοί (προσωρινά άνεργοι και σε λίγο καιρό ωρομίσθιοι -και πάλι- οι περισσότεροι από αυτούς) όλων των ειδικοτήτων, από τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και περιοχές της Μακεδονίας συναντήθηκαν και διαδηλώσαν ενάντια στο καθεστώς της ωρομισθίας. Ανάμεσά τους μέλη της "πρωτοβουλίας ωρομισθίων εκπαιδευτικών αβθμιας, βθμιας" και του "συντονιστικού ωρομισθίων εκπαιδευτικών" που από το Μάρτη έχουν ξεκινήσει ένα συνεχή και σταθερό αγώνα ενάντια σε αυτό το απαράδεκτο καθεστώς.

Παρόλο που η χρονική περίοδος ήταν δύσκολη, καθώς πολλοί ακόμη δεν βρίσκονται "στις θέσεις τους", αλλά και πολλοί λείπαν από τη Θεσσαλονίκη το μπλοκ συγκέντρωσε αρκετές δεκάδες ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς.

Εκπαιδευτικούς που παρόλο που είναι άνεργοι αυτή τη στιγμή, ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΟΤΙ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ, ΣΕ 1 ή 2 ή 3 ΜΉΝΕΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΕΣΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ (γύρω στις 14000 ωρομίσθιους) ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΓΙΑ 350€/ΜΗΝΑ, ΜΕ ΜΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΜΕ ΜΙΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΜΙΣΗ ΖΩΗ.

ΠΛΕΟΝ ΟΜΩΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΔΕ ΓΥΡΙΖΕΙ ΠΙΣΩ

ΟΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ. ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΑΣ



Η πορεία της γσεε και των εργατικών σωματείων στη ΔΕΘ, όπου συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί, δεν είχε ιδιαίτερο παλμό. Ωστόσο, το μπλοκ των ωρομισθίων, μαζί με ένα-δυο ακόμη μπλοκ εκπαιδευτικών, ξεχώρισε, καθώς σε όλη τη διάρκεια της πορείας οι διαδηλωτές δεν σταμάτησαν να φωνάζουν συνθήματα. Επίσης, μοιράστηκε το ψήφισμα σε εκατοντάδες διερχόμενους πολίτες, καθώς και άλλους εργαζόμενους που συμμετείχαν στην πορεία.

Μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν:

"Η ωρομισθία είναι κοροϊδία, μερική ασφάλιση απλήρωτη εργασία"

"Μισή δουλειά, μισή ζωή, η ωρομισθία να καταργηθεί"

"Με την ωρομισθία δε χτίζονται σχολεία, τα παιδιά αξίζουν καλύτερη παιδεία"

"Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών, όχι στην παιδεία των περικοπών"

"Η ωρομισθία είναι πανδημία, θάνατο θα φέρει σε όλη την παιδεία"




Επίσης, υπήρχαν πολλά πλακάτ που ανέγραφαν συνθήματα και μάσκες που φορούσαν πολλοί από τους διαδηλωτές θέλοντας να προφυλαχθούν από τον "ιό της ωρομισθίας". Πλακάτ, όπως: "Κατάργηση της ωρομισθίας", "Η διδασκαλία είναι λειτούργημα, η ωρομισθία κακούργημα", "Προσοχή ιός της ωρομισθίας" κ.α.



ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ:

Την προηγούμενη μέρα, πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συνέλευση της "πρωτοβουλίας ωρομισθίων εκπαιδευτικών αβθμιας, βθμιας". Αρκετός κόσμος και ανάμεσά τους και ωρομίσθιοι από την Αθήνα αποφάσισαν ένα δυναμικό ξεκίνημα τη νέα σχολική χρονιά και συνεχή αγώνα σε όλα τα επίπεδα.
Θέληση όλων είναι η μαζικοποίηση του αγώνα για την κατάργηση της ωρομισθίας σε όλες τις περιοχές της χώρας και αποφασιστικές κινήσεις για πολλές μικρές νίκες, όπως:
- Άμεση πρόσληψη όλων από την αρχή της χρονιάς
- Σημαντική αύξηση της ωριαίας αποζημίωσης
- Κατάργηση τιυ ασυμβίβαστου για την εργασία σε φροντιστήρια - ωδεία
- Περισσότερα δικαιώματα σε άδειες, οδοιπορικά, πληρωμή στις αργίες κ.α.
- Απαλλαγή από τις εξωδιδακτικές εργασίες ή πληρωμή για αυτές όπως ορίζει η σύμβαση που υπογράφουν οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί




Αυτά και άλλα είναι μικροί στόχοι μπροστά στον τελικό που είναι η κατάργηση της ωρομισθίας, όμως με τις κινήσεις που θα γίνουν και την αποφασιστικότητα που επιδεικνύουν όλοι οι συνάδερφοι που συμμετέχουν ως τώρα και αυτοί που σύντομα θα αγωνίζονται μαζί μπορούν να κατακτηθούν.



Κείμενο για ΠΔΣ (από "Συντονιστικό Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών" και την ΠΕΑΕ)

ΟΝΕΙΡΑ ΘΕΡΙΝΗΣ ΝΥΚΤΟΣ…

Ήταν Ιούλιος όταν το ΥΠΕΠΘ δια στόματος του Υπουργού και του Υφυπουργού διατυμπάνιζε τα σχέδιά του για τη νέα σχολική χρονιά…πληρότητα σε εκπαιδευτικούς και εκπαιδευτικό υλικό, προγράμματα για την ενίσχυση των μαθητών, διαφανείς διαδικασίες στις προσλήψεις, κατάργηση της ωρομισθίας και ένας σωρός πολύχρωμες διαφημίσεις που για άλλη μια φορά αποδεικνύονται προεκλογικές υποσχέσεις και τίποτα παραπάνω.

Ήταν Ιούλιος όταν στην τελευταία συνάντηση με φορείς του ΥΠΕΠΘ υπήρξε η δέσμευση για κατάργηση του ασυμβίβαστου και ένταξη της ΠΔΣ στον ενιαίο πίνακα.

Ήρθε ο Σεπτέμβρης και μοιάζει σαν να μην υπήρξε ποτέ ο Ιούλιος.

Τα σχολεία άνοιξαν και η κατάσταση μοιάζει χειρότερη από την περσινή. Τα αποτελέσματα του ΑΣΕΠ ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί στο σύνολό τους, οι διορισμοί δεν έχουν ολοκληρωθεί, οι αναπληρωτές καλούνται τελευταία στιγμή να παρουσιαστούν στα σχολεία, ενώ οι περίφημες δηλώσεις για κατάργηση της ωρομισθίας ήρθαν να ξεχαστούν με την ανακοίνωση πρόσληψης 12.000 ωρομίσθιων εκπαιδευτικών.

«Μόνο για έκτακτες ανάγκες η πρόσληψη ωρομισθίων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών» δήλωνε το ΥΠΕΠΘ, αλλά αν κοιτάξει κανείς τους αριθμούς θα καταλάβει ότι οι μόνιμοι διορισμοί είναι πολύ λιγότεροι από τις έκτακτες προσλήψεις, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως οι έκτακτες ανάγκες είναι η πάγια τακτική του ΥΠΕΠΘ να σπάει τα οργανικά κενά και να τα μοιράζει σε ελαστικά εργαζόμενους πληρώνοντας ελάχιστα και μοιράζοντας προσδοκίες μοριοδότησης σε αδιόριστους εκπαιδευτικούς. Επιπλέον, η ΠΔΣ έχει πάρει χαρακτηριστικά σκανδάλου. Ήδη από πέρσι έπρεπε να έχει περάσει στους πίνακες, μιας και η τελευταία δικαιολογία του ΥΠΕΠΘ περί χρηματοδότησης από ΕΠΕΑΕΚ δεν ίσχυε, αφού η χρηματοδότηση γίνεται πια από τον κρατικό προϋπολογισμό…. Με δελτίο τύπου που βγήκε την 3η Σεπτέμβρη το ΥΠΕΠΘ καλεί τους ότι ενδιαφερόμενους να καταθέσουν αιτήσεις στις κατά τόπους δευτεροβάθμιες για την κατάρτιση πινάκων. Καμία διευκρίνιση για το τι είδους πίνακες θα δημιουργηθούν, καμία κουβέντα για τον τρόπο κατάταξης σε αυτούς, καμία δήλωση για τα κριτήρια πρόσληψης. Με άλλα λόγια, καμία εγκύκλιος!!!

Τελικά, ποιος είναι ο ρόλος της ΠΔΣ;
l «Να ενισχύσει τους αδύναμους μαθητές και να εξαλείψει την παραπαιδεία», έλεγε το ΥΠΕΠΘ. Πώς, όμως, θα γίνει αυτό όταν η ΠΔΣ δεν ξεκινά έγκαιρα; Ένα πρόγραμμα στήριξης οφείλει να ξεκινά από την αρχή της χρονιάς για να έχει πραγματική ουσία και να εκπληρώνει τους σκοπούς του. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο λιτότητας όπου ο οικογενειακός προϋπολογισμός είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένος, οι γονείς εξωθούνται στο να πληρώσουν φροντιστήρια για να βοηθήσουν τα παιδιά τους. Και όσο κι αν το ΥΠΕΠΘ υπόσχεται την έγκαιρη έναρξη του προγράμματος η προχειρότητα της ανακοίνωσης και οι ημερομηνίες δε μας πείθουν.
l «Να δώσει τη δυνατότητα σε αδιόριστους εκπαιδευτικούς να δουλέψουν στο δημόσιο σχολείο», δήλωνε με υπερηφάνεια το ΥΠΕΠΘ. Σε ποιους, όμως και με ποιους όρους; Εδώ και χρόνια η ΠΔΣ λειτουργεί με ένα απαράδεκτο, ρουσφετολογικό σύστημα πρόσληψης, όπου οι αιτήσεις γίνονται στις κατά τόπους δευτεροβάθμιες, οι προσλήψεις γίνονται από εκείνες και κανένα κριτήριο πρόσληψης δεν ορίζεται. Είναι η παλαιότητα πτυχίου, είναι τα μόρια προϋπηρεσίας, είναι τα ωραία μας μάτια … τίποτα!!! Έχει στηθεί ένας απίστευτος μηχανισμός πελατειακών σχέσεων που εξευτελίζει τη δημόσια εκπαίδευση, το εκπαιδευτικό έργο και τον ίδιο τον εκπαιδευτικό. Χιλιάδες συνάδελφοι παρακαλούν για ελάχιστες ώρες εργασίας, απλήρωτες, ανασφάλιστες, με την ελπίδα του μισού μορίου που θα τους φέρει σε καλύτερη μοίρα από τους υπόλοιπους. Κομματικά γραφεία, τοπική αυτοδιοίκηση, φίλοι έχουν λόγο στην πρόσληψη των εκπαιδευτικών.

Έχουν περάσει δύο χρόνια δεσμεύσεων από το ΥΠΕΠΘ για την ένταξη της ΠΔΣ στους πίνακες και ακόμα τίποτα. Φέτος δε η εγκύκλιος άργησε όσο ποτέ άλλοτε. Τυχαία … βγήκε ένα δελτίο τύπου μια μέρα μετά την ανακοίνωση των εκλογών.

Για όλους εμάς υφίσταται ένας καθημερινός εξαναγκασμός: το κυνήγι της προϋπηρεσίας για το διορισμό μας στο δημόσιο. Ας τελειώνουμε πια με τα ψέματα! Ο διορισμός δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια υπόσχεση για το μέλλον που συνεχώς αποδεικνύεται ψεύτικη. Κάθε χρόνο, όλο και λιγότεροι είναι αυτοί στους οποίους δίνεται το «εισιτήριο για το δημόσιο», με το ανάλογο κόστος βέβαια: επανειλημμένες εξετάσεις ασεπ, φροντιστήρια για τον ασεπ, επιπλέον σεμινάρια, ασπαιτε, κλπ.

Δηλώνουμε απερίφραστα την εναντίωσή μας σε αυτό το καθεστώς που έχει επιβληθεί και συνεχώς εξαπλώνεται, από όλες τις κυβερνήσεις και υπουργούς παιδείας των τελευταίων ετών. Δυστυχώς, το φαινόμενο της ωρομισθίας στην εκπαίδευση δεν είναι ξεκομμένο από αντίστοιχες μεθόδους σε πολλούς εργασιακούς χώρους. Είμαστε ένα μέρος του κόσμου της επισφαλούς εργασίας, που εκβιάζεται άμεσα ή έμμεσα να υποκύψει σε ελαστικές και μεσαιωνικές συμβάσεις εργασίας.
Ως εδώ!

Στο σύνολό της η εκπαιδευτική κοινότητα οφείλει να αντιδράσει δυναμικά. Η περσινή χρονιά έκλεισε με τις δυναμικές κινητοποιήσεις του κόσμου της αδιοριστίας και της ωρομισθίας που ως βασικό τους αίτημα είχαν την αύξηση του ωρομισθίου, την κατάργηση του ασυμβίβαστου, την πρόσληψη των εκπαιδευτικών από τον ενιαίο πίνακα, την αύξηση των μόνιμων διορισμών, την κατάργηση της ωρομισθίας.

Η υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου είναι έργο του ΥΠΕΠΘ και δε θα το δεχτούμε.

Απαιτούμε άμεσα :

->την έκδοση εγκυκλίου για την ΠΔΣ που θα ορίζει συγκεκριμένα κριτήρια πρόσληψης μέσα από τον ενιαίο πίνακα

->Αύξηση του ωρομισθίου και κατάργηση του ασυμβίβαστου. Πλήρη ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα σε όλους τους συναδέλφους ανεξάρτητα με το καθεστώς εργασίας τους

->Μόνιμους μαζικούς διορισμούς στο δημόσιο σχολείο και κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας

Καλούμε όλους τους συναδέλφους στην ανοιχτή συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου στα γραφεία της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (Κορνάρου 2 και Ερμού, Σύνταγμα) στις 18.30


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
adioristia@freemail.gr, τηλ. επικοινωνίας: 6994027752
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
www.oromisthioi.gr